Lipitorile sunt viermi cu corp segmentat care se hranesc cu sange. Ele apartin aceleiasi grupe de viermi ca cei de pamant sau oceanici.
Lipitorile se gasesc in apa lacurilor. De la o lungime de 5 milimetri, pot sa ajunga pana la 45 de cm. Au 2 ventuze localizate la inceputul sau la sfarsitul corpului. Lipitorile consuma sange de la cadavre de animale, pesti si oameni. Ca sa se hraneasca, o lipitoare se lipeste de gazda folosindu-se de ventuze. Una din ventuze inconjoara gura lipitoarei, care contine trei randuri de falci, muscand pielea animalului-gazda printr-o incizie de forma literei Y. Cand lipitoarea incepe sa se hraneasca, chimicalele din saliva ei dilateaza, subtiaza vasele de sange si miscoreaza durerea. Din cauza efectelor salivei persoana muscata de lipitoare nu isi dea seama ca a fost muscata decat cand vede cum i se prelinge sangele din rana care se opreste greu.
Ca si modalitate de tratament se pot aplica una sau mai multe lipitori (depinde de gravitatea ranii) in zona afectata si se lasa acolo mai multe ore. Beneficiile tratamentului nu depind de cantitatea de sange pe care lipitorile sa o ingereze ci de enzimele coagulante din saliva care permit sangelui din rana sa circule dupa sase ore de la dezlipirea lipitoarei, efectiv drenand sangele care acumulat poate sa cauzeze moartea tesuturilor. Saliva lipitorilor a fost descrisa ca fiind un coagulant mai bun decat alte metode pentru tratarea atacurilor celebrale si de inima. Cercetarile privind compozitia chimica a salivei lipitorilor sunt in progres si exista un medicament anticoagulant, Hirudin, derivat din tesuturi ale lipitoarei Hirudo medicinali.
Din ce in ce mai multi medici recunosc hirudoterapia ca o metoda foarte eficienta impotriva unor boli foarte dificile, cum ar fi:
hipertensiunea, cardiopatia ischemică, infarctul miocardic, ateroscleroza sant numai cîteva dintre problemele medicale în care Lipitorile sunt recomandate ca mijloc terapeutic foarte eficient, se folosesc si in ginecologie. Hirudoterapia are rezultate pozitive in cazul unor afectiuni ca endometritele, inflamarea ovarelor, mastita, modificari degenerative ale ovarelor, sterilitate. Cei care sufera de hemoroizi, folosind o singura data lipitori, vor observa rezultate pozitive imediat. Chiar si in oftalmologie, lipitorile medicinale pot ajuta. Astfel, hirudoterapia e indicata in procesele inflamatoare ale sistemului circulator, glaucom, traume oculare. Inca din antichitate, lipitorile erau leac pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos. Ele actionează si in cazul artritelor. In interventii chirurgicale, grabesc vindecarea cicatricelor. De la boli ale sistemului respirator, la boli de piele, obezitate, afectiuni stomatologice, lipitorile, aceste mici animale respingatoare, contribuie la vindecarea si a celor mai severe probleme. Dupa examinarea obligatorie si determinarea starii in care se gaseste bolnavul, terapeutul stabileste numarul lipitorilor, punctele in care sant aplicate acestea (de exemplu, zonele in care se vad venele pe cap, in cazul hipertensiunii arteriale, sau alaturi de vena afectata, in cazurile de tromboza), dar si numarul sedintelor. Lipitorile se orienteaza singure si se adapteaza fiecarui organism. La unele persoane, sedinta poate dura 10-15 minute, la altele, cateva ore, in functie de gravitatea bolii. Concentratia de toxine din sange dupa o sedinta de hirudoterapie scade de zece ori. Lucru ce poate fi comparat cu procedura de hemodializa sau cu functionarea unui rinichi artificial. Teama prezenta la foarte multe persoane inainte de sedinta dispare repede. Dupa folosire, lipitorile sant ucise pentru a exclude posibilitatea contaminarii altor persoane. Rana microscopica ramasa in urma intepaturii se vindeca foarte repede. Practic, lipitoarea actioneaza ca o seringa de unica folosinta
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu