Totalul afișărilor de pagină

vineri, 2 martie 2012

Mihail Gorbaciov

1931 - S-a născut Mihail Gorbaciov, fost preşedinte al URSS şi secretar general al CC al PCUS (1985-1991), laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990. Este autorul unui program de reforme economice şi sociale interne, iniţiate în octombrie 1985 şi cunoscute sub numele de “Perestroika”, ca şi al unei noi percepţii a URSS de către occident, prin tratativele purtate cu SUA în privinţa dezarmării. La 24.08.1991, s-a retras din viaţa politică.


În 1985, Gorbaciov a declarat că sistemul economic sovietic era osificat și că reorganizarea lui era imediat necesară. La început, reformele lui au fost cunoscute ca "uskorenie" (accelerare), dar, mai apoi, termenul "perestroika" (reconstrucție) a devenit mult mai popular.
Perestroika (însemnând restructurare, reconstrucție) a fost elementul central al politicii adoptate de Mihail Gorbaciov  în vederea reformării economiei și societății sovietice. Astfel, ținând cont de stadiul deplorabil al economiei Uniunii Sovietice care era o economie centralizată, a vrut să sporească eficiența economiei și implicit a partidului. Obiectivul lui Gorbaciov era deci reformarea PCUS, înlocuind mai mulți oficiali ai partidului aflați în posturi cheie, ceea ce i-a asigurat un plus de putere și autoritate în cadrul partidului. Totodată, a provocat resentimente în rândul elementelor mai conservatoare din cadrul PCUS ceea ce a condus la puciul din august 1991. În cele din urmă, perestroika nu și-a atins scopul pentru că Gorbaciov a încercat să corecteze problemele de la nivelul statului și societății pe care PCUS însuși le crease. Prins între conservatori și progresiști, Gorbaciov a pierdut tot mai mult din sprijinul politic inițial, astfel încât a devenit ultima victimă a perestroikăi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu