Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 2 mai 2012

Banala papadie!

          Denumirea ştiinţifică a păpădiei este Taraxacum officinale, care derivă de la cuvintele greceşti taraxis – nelinişte şi akeomai – a vindeca, cu referinţă la proprietăţile vindecătoare asupra crampelor stomacale.

      Este utilizata in scopuri alimentare şi medicale,  se recoltează toate organele plantei (frunze, tije, rădăcini), cea mai indicată fiind recoltarea părţii aeriene (herba) împreună cu rădăcina.
      Frunzele bazale se adună primăvara devreme, pentru a fi consumate proaspete, în salate. Tulpinile (tijele) se adună fără floare, din aprilie până în septembrie, pentru a fi mâncate câte 8-12 în fiecare zi.


    Are o functie  depurativă şi detoxifiantă a sângelui şi ficatului asigură un tonus general al organismului. La nivelul sângelui acţionează şi ca hipoglicemiant şi hipocolesterolemiant.
       În afecţiunile digestive are proprietăţi coleretice şi colagoge (favorizând evacuarea bilei), astringente, hipoacidifiante, alcalinizante, laxative, stomahice, antiputride, stimulente ale secreţiei pancreatice, decongestive, antibiotice, mineralizante, aperitive şi tonic amare.

     În funcţiile cardiace are efecte venotonice, antidiabetice, antiplachetare şi depurative sanguin.
          La nivelul rinichilor are acţiuni diuretice şi dizolvante pentru calculi renali, tonifiante pentru piele.
         Alte proprietăţi ale păpădiei, cunoscute în terapeutica medicală, sunt: antitumorale, antiinflamatoare, anticanceroase, antireumatice, sedative, tonifiante al pielii.


Prepararea siropului de papadie
Timp de preparare: 12 ore si 10 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
flori de papadie
apa
1 kg. zahar
sare de lamiie


Mod de preparare:
Se spala florile de papadie, se pun 2 miini de flori intr-un litru de apa, se fierb 10 minute, apoi se lasa 12 ore. Se strecoara florile prin presare, iar sucul rezultat se fierbe cu zaharul la foc mic, pina primeste consistenta dorita. La sfirsit, se pune putina sare de lamiie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu