Totalul afișărilor de pagină

marți, 22 mai 2012

Inteligenta si intuitie

          O vorba din popor afirma ca nu mintea, ci  inima este cea care conduce Lumea. Ce secret se ascunde in spatele hitrului proverb? Din multimea modelelor umane ideale, intre anumite limite ale eticii, ne alegem cate un model cu care tindem sa ne identificam.
          Sa observam ca in acest proces inteligenta are un caracter preponderent efectoriu si anume de a insoti actiunea astfel incat sa se poata produce o permanenta apropiere intre o stare actuala si un model ideal.
        Daca am denumi Mecanism etic preinteligent procesul prin care, de la o etapa la alta, starea generala tinde sa se apropie de modelul ideal, am incepe sa  ne apropiem  de sensurile ascunse ale proverbului de mai sus. Caci nu este un paradox ca un om inimos, chiar daca nu este foarte inteligent sa reuseasca in viata, iar ca unul foarte inteligent si meschin, infatuat sau rau intentionat sa esueze ca om, indiferent de informatiile culturale pe care le poseda. Cea mai mare parte a lucrurilor esentiale pe care le facem in viata sunt bazate in primul rand pe bun-simt si apoi pe inteligenta.
       Astfel, mai de pret decat orice calitate pare sa fie capacitatea omului de a pastra nealterate traditiile de conduita ale poporului sau . Acestea sunt transmise " bob cu bob" in pruncie, cu fiecare alint al mamei, cuvant cu cuvant, cu fiecare povata inteleapta.
              Ar trebui sa se stie ca un om informat intr-un anumit domeniu nu este in mod obligatoriu si inteligent. Testul C.I urmareste verificarea capacitatii de a invata si de a rezolva probleme si nu verificarea unor cunostinte. De aceea, faptul ca nu sunteti informat la zi in domeniul fotbalului, de exemplu sau ca n-ati urmat o facultate nu va poate caracteriza edificator gradul de inteligenta. O slabiciune a tuturor testelor de inteligenta este totusi ca din anumite puncte de vedere, ele se bazeaza pe unele cunostinte.
         Cercetarea psihologica a pus in lumina, incepand cu scoala lui Binet, o stransa legatura intre inteligenta si anumite forme de cunoastere. Astfel, capacitatea de intelegere a frazelor scrise si bogatia vocabularului au fost evidentiate a fi in stransa legatura cu inteligenta. De accea, testarea lor intervine foarte frecvent, constituind o dificultate pentru cei a caror limba materna este alta decat cea in care a fost conceput testul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu