Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 2 mai 2012

Lista de E-uri!

Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. Litera  E simbolizeaza faptul ca au fost testate minim 6 ani si atestate la nivel european. Unii cercetatori au stabilit ca aditivii alimentari sunt daunatori sanatatii. In anumite tari folosirea unor anumiti aditivi este interzisa sau restransa. Pentru o viata sanatoasa e recomandat sa utilizam cat mai putine ingrediente daunatoare in alimentatie.!

Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii:
  - edulcorantii- folositi pentru indulcit.
  - colorantii- pentru a schimba sau a da culoarea (E100-E180)
 - acidifiantii- dau un gust usor acid.
 - corectorii de aciditate- cresc sau diminueaza aciditatea.
 - emulgatorii- asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare( E200- E290).
- corectorii de gust si de miros- schimba sau imbunatatesc mirosul sau gustul alimentelor.
- propulsorii- unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor.
- antioxidanti- limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul ( E300- E337).

Lista de E-uri periculoase:


- E123...E239 -  sunt posibili cancerigeni
- E621- glutamat de sodiu, se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
- E320- E321, E211- acidul benzoic si derivatii sai.
- E251- nitrat de sodiu, cancerigen.
- E 252- nitrat de potasiu, cancerigen
- E120, E127, E141, E160- alergici
 - E127- eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii genetice.
 - E102- tratazina, colorant galben pentru bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.


Lista de E-uri bune:


- E306- tucoferol, sau vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor.
- E 407- caragenanul, emulsifiant natural
- E 322- lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
 -E421- manitolul de cofetarie
 - E300- riboflavina sau Vitamina B2
- E440- acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
 -E 140- clorofila, colorant natural folosit in cofetarii, colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor.


Lista de E-uri de care sa ne ferim:


- E110 - colorant galben, Cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, sucuri.
- E123- colorant rosu, Cancerigen, interzis in SUA si Rusia, se gaseste in dulciuri, jeleuri, branza topita
- E124- colorant rosu, toxic interzis in SUA, se gaseste in mezeluri
 -E 127- colorant rosu, provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om, se gaseste in alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
- E128- colorant, mutagen si toxic, interzis in SUA si Australia,
 -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu