Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 7 aprilie 2012

Billie Holiday -cantareata de jazz

1915 - S-a născut Billie Holiday (“SadyDay”), cotată de critică drept prima cîntăreaţă de jazz în adevăratul sens al cuvîntului (m.17.07.1959).



În jurul anului 1932 a fost “descoperită” de către John Hammond la un club ce se numea Monette’s. Primul cântec înregistrat apare un an mai târziu – în 1933 - "My Mother's Son-In-Law". În această perioadă are primele succese ca dansatoare. Pe 23 noiembrie cântă la teatrul Apollo – după care primește critici favorabile. Mai târziu va lucra cu alte legende ale jazz-ului  Lester Young, Count Basie, sau Artie Show – fiind una din interpretele de culoare ce colaborează cu muzicieni albi. Cu toate acestea – încă era nevoită să intre prin ușa din spate în fața spectatorilor. În jurul anilor '40 devine dependentă de heroina – ea recunoscând că fumeaza marijuana încă de la 13 ani. Consumul de droguri i-a afectat și vocea – și au făcut ca înregistrările să nu mai fie așa pline de viață – ca la început – ci mai pesimiste.
Impactul ei asupra altor artiști nu poate să nu fie luat în considerație. Chiar și după ce a murit, Billie Holiday a influențat cântărețe ca Janis Joplin sau Nina Simone.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu