Totalul afișărilor de pagină

duminică, 22 aprilie 2012

Rita Levi Montalcini - 103 ani

  • 1909 - S–a născut, la Torino, neurobiologul Rita Levi–Montalcini, laureată a Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 1986, împreună cu Stanley Cohen, pentru descoperirea factorilor de creştere NGF şi EGF, care contribuie la creşterea celulelor şi organelor.

  • Cel mai important este sa nu te temi de momentele dificile, pentru ca cele mai bune lucruri se intampla in urma acestora".

    Rita s-a născut într-o familie de intelectuali din Torino în 1909. A fost admisă la Universitatea din Torino pentru a studia medicina, în pofida concepţiei tatălui său potrivit căruia femeile nu trebuie să aibă cariere profesionale. A absolvit summa cum laude în anul 1936 şi apoi şi-a completat studiile urmând cursuri de specializare în neurologie şi psihiatrie.
    Adoptarea legilor rasiale de către regimul fascist care interziceau evreilor accesul la universităţile italiene şi la alte instituţii publice au forţat-o să-şi amâne lansarea unei cariere promiţătoare. În primăvara anului 1940 a fugit la Florenţa şi a trăit în adăposturi subterane cu părinţii şi surorile sale până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Rita nu a renunţat la activităţile sale de cercetare nici chiar în acele vremuri tulburi. A creat în dormitorul său un mic laborator în care a derulat experimente privind dezvoltarea celulelor nervoase la embrionii de pui.
    Levi-Montalcini a derulat experimente privind dezvoltarea celulelor nervoase
    Levi-Montalcini a derulat experimente privind dezvoltarea celulelor nervoase
    În 1947 Rita a acceptat o invitaţie a Universităţii Washington din St. Louis. Deşi invitaţia inițială era pentru un semestru, ea a rămas acolo timp de treizeci de ani, iar în 1958 a fost numită profesor cu drepturi depline.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu