Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 4 aprilie 2012

Creatie = 99% transpiratie 1% inspiratie

         Creativitatea este un proces mental si  social care implica generarea unor idei sau concepte noi, sau noi asocieri ale mintii creative intre idei sau concepte existente.

Din punct de vedere etimologic, conceptul de creativitate  isi are originea in cuvantul latin creare, care inseamna zamislire, faurire, nastere. Intr-un sens mai larg, putem considera creativitatea ca pe un fenomen general uman, forma cea mai inalta a activitatii omenesti.
            Exista numeroase definitii ale creativitatii, fara sa fie formulata o definitie general acceptata.  In Dictionarul enciclopedic,creativitatea este definita ca “trasatura complexa a personalitatii umane, constand in capacitatea de a realiza ceva nou, original”.  In opinia lui Ellis Paul Torrance (1966) “ creativitatea este un proces de sensibilizare la probleme, deficiente, goluri in cunostinte, elemente care lipsesc, dizarmonii; identificarea dificultatilor, cautarea de  solutii sau formularea ipotezelor asupra deficientelor; testarea si re-testarea acestor ipoteze si posibil, modificarea si retestarea lor; in final, comunicarea rezultatelor.  Al. Rosca (1981) vede creativitate ca fiind  ansamblul “factorilor subiectivi sau obiectivi care duc la realizarea, de catre indivizi sau grupuri, a unui produs original si de valoare”, in timp ce M. Zlate considera ca o persoana inalt creativa este inventiva, independenta, neinhibata, versatila, entuziasta.
             Creativitatea este dispozitia de a crea care exista in stare potentiala la orice individ si la toate varstele. Strict dependenta de mediul socio- cultural, aceasta tendinta naturala necesita conditii favorabile pentru a se exprima. ( Dictionarul Larousse).

A fi creativ inseamna a vedea acelasi lucru ca toata lumea, dar a te gandi la ceva diferit. Ca formatiune psihica deosebit de complexa, creativitatea se caracterizeaza printr-o multitudine de sensuri: productivitate, utilitate, eficienta, valoare, ingeniozitate, noutate, originalitate.
            Din perspectiva intereselor individuale, creativitatea este o sursa esentiala de satisfactii personale; este activitatea sau produsul activitatii in care omul isi proiecteaza, isi recunoaste şi i se recunoaste identitatea, fenomene prin care creatia devine principala modalitate de dobandire a sentimentului de autorealizare.
creativitate

Creativitatea se dobandeste ca abilitate de a realiza ceva nou prin activitate, prin experienta (necreativitatea implica foarte multa munca). Edison spunea ca in creatie este nevoie de 99% transpiratie si 1% inspiratie. Creativitatea este un proces, deoarece necesita evolutie in timp, dezvoltari si, uneori, necesita invingerea unor obstacole, care se manifesta in toate domeniile cunoasterii si vietii sociale: stiinta, tehnica, economie, artistica, mangeriala, pedagogica.Creativitatea se poate manifesta in toate etapele de varsta, pe tot parcursul vietii, insa cea mai productiva creativitate este intre 25-40 de ani.
         Mediul familial si scolar sunt doi factori ce intervin in  cultivarea creativitatii. Primul mediu de viată, cel familial, au un rol decisiv, creand premisele dezvoltarii unui copil creativ. Climatul familial trebuie sa aiba anumite caracteristici pentru a favoriza aparitia creativitatii: nonconventionalism, libertate de exprimare, umor, permisivitate. Apoi, mediul scolar este cel care descopera şi cultiva creativitatea prin mijloace specifice, iar in momentul de fata se subliniaza rolul strategiile activ-participative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu