Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 28 martie 2012

Alexandru Kiriţescu, dramaturg şi traducător

1888 - S-a născut Alexandru Kiriţescu, dramaturg şi traducător. A scris comedii satirice (“Gaiţele sau Cuibul de viespi”, “Dictatorul”), evocări istorice ( “Nunta din Perugia”, ”Borgia”, ”Michelangelo”), remarcabile prin conflictul incisiv, varietatea tipologică şi valoarea observaţiei sociale şi psihologice (m.09.04.1961).




Alexandru Kirițescu, scriitor român interbelic, născut pe 28 martie 1888 la Pitești în familia unui funcționar ceferist, frate cu scriitorul de spectacole de revistă Nicolae Kirițescu. A început școala primară la Pitesti, continuând la Alexandria și terminând Liceul Gh. Lazăr din București. Va urma cursurile Universității din București. Dupa terminare, obține un post de inspector pe lângă Teatrul Național din București.
Debutul său în dramaturgie se produce rapid când autorul avea numai 22 de ani cu piesa “Învinșii”. Despre această piesă, Tudor Arghezi spunea că este o ironie deoarece autorul și-a început cariera cu o piesă cu un nume de învins, apreciind piesa ca "originală, dar lipsită de originalitate".
Are o intensă activitate publicistică în Rampa, Adevărul, Lupta, Cuvântul, Gazeta.
Scriitor multilateral, Kirițescu atacă problematica vieții sociale contemporane lui în "Trilogia burgheză". Cea mai importantă piesă a sa a fost "Gaițele".
Ultimii ani ai vieții i-a trăit în imobilul de pe strada Jean Louis Calderon (fostă Al. Sahia) la nr. 40 din București. Alexandru Kirițescu se va stinge din viață la 9 aprilie 1961. 
 
Gaitele
 
Una din cele mai valoroase comedii de moravuri din dramaturgia românească. Alexandru Kiriţescu este sinonim în conştiinţa publicului românesc cu comedia Gaiţele, confundându-se cu ea până la ignorarea aproape totală a ceea ce a scris în rest. Cu toate astea, vreau să specific faptul că această piesă face parte din aşa zisa trilogie burgeză a lui Kiriţescu: comedia „Marcel şi Marcel” sau „Anişoara şi ispita „(1923) apoi „Florentina” (1925) şi „Cuibul de viespi”, cum s-a intitulat în 1930 comedia „Gaiţele”, jucata prima dată La Craiova (care se presupune că este şi locul desfăşurării acţiunii), de trupa „Bulandra”.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu