Totalul afișărilor de pagină

vineri, 16 martie 2012

Okapi o creatura misterioasa

Okapi - o creatura misterioasa  



Okapi este un animal rumegator, care face parte din familia girafei. Are o înălțime de 3 ori mai mică decât girafa. Trăiește în padurile ecuatoriale din Congo. Este un animal solitar foarte timid. Acest animal nu a fost studiat până la sfârșitul secolului 19. Masculii au două coarne scurte, acoperite cu piele. Blana, de culoare deschisă, are dungi albe pe membre și pe crupă cu o formă foarte asemănătoare a zebrei. Limba măsoară 35 de centimetri lungime și are culoarea negru-albăstrui.



Cel care a descoperit-o - din punctul de vedere al europenilor - a fost Sir Harry Johnston (Henry Hamilton Johnston), explorator şi diplomat britanic care, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, şi-a petrecut o mare parte a vieţii în Africa, în calitate de explorator şi de împuternicit al guvernului Marii Britanii, aflată pe atunci în plină expansiune colonială.
Zvonuri despre un copitat ciudat, mare şi vărgat, circulau de ceva vreme printre europenii aflaţi în Africa, dar, întrucât niciunul dintre aceştia nu văzuse animalul, era greu de spus dacă era vorba despre adevăr sau despre o legendă. Celebrul explorator Henry Morton Stanley, care a condus mai multe expediţii în Africa, trecând în 1887 şi prin Congo, ar fi menţionat în istorisirile sale de călătorie un soi de "măgar" neobişnuit despre care zoologii cred acum că era, de fapt, okapi.
Dar Sir Harry Johnston a reuşit ceva mai mult: pe vremea când era guvernator în Uganda, a izbutit să capete, de la pigmeii care trăiau în Congo, câteva fragmente de piele vărgată de okapi şi, mai târziu, un craniu. Bucăţile de piele n-ar fi spus mare lucru, decât poate că era vorba despre un mamifer cu dungi; însă craniul, care poartă cele mai importante trăsături pe baza cărora sunt clasificate vieţuitoarele, a permis o identificare mai corectă a animalului (amintiţi-vă că niciun savant nu văzuse încă o okapi în carne şi oase). Studiind craniul, zoologii şi-au dat seama că era vorba despre un animal necunoscut lor până atunci, înrudit cu girafa, pe care l-au numit Okapia johnstoni, în cinstea lui Sir Harry Johnston.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu